Unelmat ovat parhaimmillaan toteutettuna

Kari "Ruffe" Nurmi

Vuoden matkapurjehtijaksi vuonna 2018 valittu Ruffe on kokenut valtameripurjehtija ja seikkailija. Täytettyään 20 vuotta nuori mies onnistui hankkimaan pienen 9-metrisen purjeveneen, ja jätti samantien kotimaan aluevedet: ensin Itämeri päästä päähän ja sen jälkeen Pohjois-Atlantin oikukkaille vesille Färsaarille.

Jo kokeneena, mutta vasta 23-vuotiaana hän kipparoi veneensä 1992 Suomesta Amerikaan ja seuraavana vuonna Ruffe ylitti Atlantin uudelleen purjehtimalla veneensä kaverinsa kanssa kahdestaan takaisin Suomeen. Tuolloin ei veneessä ollut nykyajan elektroniikkaa kuten sää-faksia tai satelliitti-puhelinta. Säät piti ottaa vastaan sellaisinaan eikä kukaan näköpiirin ulkopuolella tiennyt veneen sijaintia.  Ruffe on yksi Suomen nuorimmista Atlantin molempiin suuntiin ylittäneistä kippareista, ja nuorin pienimmällä veneellä sen tehneenä. Hänen purjehdushistoriansa kirjavista alkuvaiheista syntyi kirja nimeltä Seikkailun suolainen maku.

Viimeisin suuri seikkailu samalla 24 vuotta vanhalla veneellä, suuntautui Jäämerelle kohti pohjoista napajäätikköä ja Ruffe onnistui vuonna 2013 kiertämään ensimmäisenä muoviveneellä arktisten Huippuvuorten ympäri. Jännittävällä matkalla retkikunnan kumivene jäi jääkarhun saaliiksi Huippuvuorten pohjoisrannikolla. Lue tarina Huippuvuorten seikkailusta: http://huippuvuoret.ruffe.fi/

Ruffe tunnetaan myös omaperäisistä tempauksistaan rakastamansa luonnon puolesta. Niissä hän tuo ympäristöön ja Itämereen liittyviä epäkohtia esille. Vuonna 2015 hän purjehti kuuluisan tutkimusmatkailijan Thor Heyerdahlin Kon-Tiki-lautan mallin mukaan rakennetulla laiturilla Suomenlahden yli lisätäkseen tietoisuutta kasvavan laivaliikenteen Suomenlahdelle tuomista riskeistä.

Vuonna 2017 hän lennätti ensimmäisenä Drone-kuvauskopterin Suomenlahden yli. Ylilennosta tuotettiin info-video Suomenlahdesta ja sen tilasta.

Vuonna 2018 Ruffe purjehti Atlantin yli Itämerellä. Lähes kuukauden mittaisella non-stop -avomeripurjehduksella mittariin kertyi 2700 meripeninkulmaa, mikä vastaa Atlantin ylitystä Kanarian saarilta Karibialle. Purjehdusreitti kattoi koko Itämeren lahtineen, kääntöpisteinä toimivat Kielin, Kemin ja Kotkan majakat. Matkalla myös kerättiin mikromuovinäytteitä Suomen Ympäristökeskukselle eri puolelta Itämerta. Atlantin yli Itämerellä -hankkeesta tuotettua suosittua videosarjaa voi käydä katsomassa Ruffen YouTube -kanavalla.

Ruffe on osoittanut, että kaikki on mahdollista, kun vain uskoo asiaansa ja unelmiinsa. Hän haluaa innostaa ihmisiä veneilyn ja luonnon pariin kirjoittamalla matkoistaan ja kuvaamalla niitä.
”Nämä seikkailut ovat antanut minulle niin paljon. Sen kautta olen päässyt näkemään maailmaa, kokenut uskomattoman hienoja luontoelämyksiä ja saanut itseluottamusta. Toivon, että tämän uuden hankkeen kautta kannustan ihmisiä kokeilemaan uusia juttuja ja viettämään enemmän aikaa suuren luonnon keskellä.”

Ruffe on Suomen Valtameripurjehtijat ry:n puheenjohtaja.